Rusalii

Duminica Rusaliilor sau Duminica Pogorarii Duhului Sfant mai este numita si Duminica Cincizecimii, deoarece acest eveniment a avut loc la cincizeci de zile dupa Invierea Domnului.

Ce puteti gasi in aceasta categorie?

 • Icoana Cincizecimii

  Iconografia Cincizecimii are ca izvor textele evanghelice, preluate de slujba sarbatorii, care vestesc evenimentul intemeierii Bisericii. "Iar in ziua cea din urma - ziua cea mare a sarbatorii - Iisus a stat intre ei si a strigat, zicand: Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine si sa bea. Cel ce crede in Mine, precum a zis Scriptura, "rauri de apa vie vor curge din pantecele lui". Iata aceasta a zis-o despre Duhul, pe Care aveau sa-L primeasca acei ce cred in El. Caci inca nu era (dat) Duhul, pentru ca Iisus inca nu fusese preaslavit" (In. 7, 37-39).

 • Pogorarea Sfantului Duh in iconografie

  In a saptea duminica dupa Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste asupra Apostolilor, ca unul dintre cele mai mari praznice imparatesti. Ea se numeste in greceste ‚ÄěCincizecime", deoarece este a cincizecea zi dupa Pasti. Icoana care descrie evenimentul utilizeaza acest cuvant ca inscris, preluandu-l din Noul Testament. Cuvantul apare in Faptele Apostolilor si in Epis¬≠tola intai a Sfantului Apostol Pavel catre Corinteni.

 • Predica la Duminica Rusaliilor

  In duminica de astazi, numita Duminica Rusaliilor (Duminica Mare) sau Duminica Cincizecimii, praznuim minunea Pogorarii Duhului Sfant peste Apostolii Domnului si, de asemenea, ziua intemeierii Bisericii crestine in lume.

 • Prezenta si lucrarea Sfantului Duh in Biserica

  Socotesc ca subiectul acestei conferinte: Prezenta si lucrarea Duhului Sfant in Biserica, corespunde intru totul cu perspectiva Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestina, deoarece, intr-adevar, refacerea unitatii vazute a crestinilor nu se poate realiza si mentine decat prin puterea Duhului Sfant, Duhul adevarului si al comuniunii in Hristos. Straduintele pentru acordurile teologice cu caracter Ecumenic, asupra carora se insista in ultima vreme, dialogul confesional bilateral, ca si tratativele de unire interbisericeasca, trebuie sa se desfasoare intr-un climat de rugaciune comuna si de mijlocire reciproca. Rugaciunea constituie una din premizele spirituale ale eforturilor ecumenice de a face unitatea de credinta spre care nazuim mai explicita si mai vie.

 • Rusaliile - Obiceiuri de Rusalii

  Rusaliile sunt cunoscute sub nume diferite: iele, zane, soimane, milostive, doamne, imparatesele-vazduhului, ursoaice, etc. Rusaliile erau respectate, dar nu indragite pentru ca aduceau tot felul de boli. Oamenii nu stiu cate sunt si nu le spun pe nume, ca nu cumva sa le supere. Rusaliile umbla imbracate in alb, danseaza in vazduh si cauta locuri neumblate. Locurile unde au jucat, raman arse si neroditoare.